Aids-Info, Fyn

I begyndelsen af 1980’erne fik Landsforeningens Fynsafdeling en ny kreativ, karismatisk og energisk formand: Poul Madsen, og han indså også hurtigt, hvilken fare aids-situationen kunne blive for det bøsse-lesbiske miljø på Fyn. Han gik derfor i gang med at mobilisere og uddanne lokale frivillige til at oplyse om aids. Han forhandlede med politikerne i Fyns Amt om bevilling til oprettelse af Aids-Info, Fyn, som også omfattede penge til oprettelse af en oplysningstelefon med frivillig døgnbetjening.

Denne telefontjeneste blev en realitet fra december 1985, og Poul vidste, hvor vigtigt det var at samarbejde tæt med kendte og vigtige politikere i området, da det gav synlighed og lettere adgang til pressen. Han fik bl.a. inddraget Ritt Bjerregaard, som på dette tidspunkt var opstillet i en kreds på Fyn. Ritt var et stærkt kort for Aids-Info, Fyn, og som hun selv på et tidspunkt sagde til Poul: ”Det er helt fint, at du inddrager mig i sagen. Jeg er jo ikke nogen hvem som helst.”

I løbet af årene voksede Aids-Info, Fyn og flyttede til større lokaler, kunne ansætte personale og åbne Danmarks første kondomeri. Poul var særdeles elsket både i det lokale bøsse-lesbiske miljø og blandt de frivillige og ansatte i Aids-Info. Han lagde stor vægt på ordentlig uddannelse og pleje af frivillige og var også noget af en entertainer, når der blev holdt fester. Han sang godt og spillede naturligvis også guitar.

Poul tog selv ivrig del i det opsøgende og oplysende arbejde. Han blev især landskendt under navnet ”Gummi-Madsen”, fordi han igen og igen gjorde reklame for smitteforebyggende brug af kondom.

Poul døde alt for tidlig i 2001, kun 49 år gammel efter i 16 år at have været en enestående drivkraft og leder af informationscentret Aids-Info, Fyn. Men flere af de initiativer, som Poul søsatte, eksisterer stadig i dag bl.a. kondomeriet og hiv/aids-rådgivningen, som begge stadig ligger i Odense.

Bent Hansen, Steffen Jensen, Henning Sandau og Kurt Sandau