Første Pan Klub åbner i Nybrogade

I 1970 blev dørene slået op til den første Pan Klub i København på Nybrogade 28. Men allerede da, var der flere bøsseværtshuse i København. Læs om dem her.

Pan Klub i Nybrogade havde både værtshus, café og diskotek i flere etager. I kælderbodegaen var der café til hverdag og diskotek i weekenden og om fredagen kvindeaften uden adgang for mænd.

I hverdagene, var der velfungerende bodega og de fleste aftener var stille og værtshusprægede, hvor alle kendte hinanden.

I modsætning til de andre mere farvestrålende bøsseværtshuse i København, kunne Pan Klub virke lidt bleg og farveløs. Stemningen var her mere “dagligstueprægede” end de øvrige steder.

Næsten alle arbejdede frivilligt i Nybrogade. Det drejede sig anslået om en personkreds på 50-60 personer, langt, langt de fleste bøsser. Fra slutningen af august til slutningen af april blev der arrangeret “Søndagsmiddage” af frivillige. Der var i reglen 4-5 personer i gang med madlavning og servering foruden betjening i baren. Maden blev lavet i det gamle “a la carte”-
køkken, som Pan Klub overtog i 1970 fra den daværende restaurant Maritime.

Priserne var nærmest kostprisen med et overhead på 10-15 %. Der skulle også være mad til det frivillige personale.

Om sommeren var der en fortovscafé lige ud til Frederiksholms Kanal. Man kan så mene, at en fortovscafé om noget ikke er et foreningssted. Og jo, der kom da også jyske familier og købte sig fattige i pølser og brød. Men efter fyraften kom der de nogenlunde samme stamkunder, som vi kendte. De var så at sige bare flyttet ud på fortovet.

De mange andre bøsseværtshuse i indre København
Allerede i 1970 var der flere andre bøsseværtshuse i København.

I Studiestræde var (og er fortsat) Masken lige over for Cosy Bar, hvor der i 1970’erne var servering fra eget køkken og en hyggepianist ved et lille flygel. Og slipsetvang. Det ændrede sig dog betydeligt hen over årene.

Masken var et rigtigt stamværtshus, hvor alle bøsser kendte alle. Bøssekernen stod ved baren. Men alle andre kunne også komme ind uden at der blev taget notits af det. I baren stod en spinkel lille mand, der havde “et øje på hver finger” – “Lille Jørgen”. Masken var ofte det første bøsseværtshus, unge bøsser besøgte, efter de var flyttet til København. Og det havde han øje for og fik dem placeret, så de kunne sidde i fred og følge med. Alle blev tiltalt med: “Lille skat”.

I Larsbjørnsstræde lå Can Can med en del trækkerdrenge og “rulleforretninger”, hvor man kunne blive lænset for penge.

I Vestergade var der i nærheden af Gammeltorv Fortuna Bar, hvor der også kom trækkerdrenge, og endelig var der Mandalay – populært kaldet Mandely med et lidt ældre publikum. Her slog bl.a. Marine-Arne sine folder. Det blev senere til Mens Bar.

Men vi må ikke glemme Centralhjørnet i Kattesundet/Lavendelstræde. Det ældste bøsseværtshus i København, og det kører stadig. På det andet hjørne i Lavendelstræde til Mikkel Bryggersgade lå også et meget gammelt bøsseværtshus, Bykroen, med sand på gulvet. Det blev i 1980’erne til Why Not.

På diskotekssiden var der i Løngangsstræde det meget plyssede Madam Arthur med (nat)optræden på dansegulvet. Især dragshows var populære. Der blev taget entré ved garderoben, men der var ikke noget foreningspræg over stedet. Det var en pæn succes og lukkede vel kun, fordi ejendommens ejer, Lærerstandens Brandforsikring ikke ville forny lejemålet, da det udløb, og fordi de selv skulle bruge lokalerne.

Kurt Sandau