ILGA konference 1990 – Da det engelske flag blev vasket

Landsforeningen var vært for den europæiske ILGA konference i 1990. Et stort tema på konferencen var den engelske ”section 28” – en lovbestemmelse, som Margret Thatcher havde fået indført og som forbød positiv omtale af homoseksualitet i skoler mv. og fratog kommuner statsstøtte, hvis de ”fremmede homoseksualitet”.

På konferencen deltog en række ret militante englændere, som mente, at konference skulle tage afstand fra ”section 28” ikke kun i ord, men også i handling ved at afholde en demonstration på Rådhuspladsen i København, og herunder afbrænde det engelske flag.

Landsforeningen ville gerne arrangere en demonstration, men var ikke begejstrede for idéen med at brænde et flag. Det var ikke set før i Danmark, og ville antagelig blot betyde, at folk ville tage afstand fra demonstrationen. Men englænderne var højlydt uenig, og mente, at man absolut skulle have afbrændingen med.

Inge-Lise Paulsen kom med det forløsende forslag: man kunne i stedet at vaske det engelske flag! ”Section 28” var en plet på flaget, der skulle renses af.

Og sådan blev det. En kæmpe balje blev fyldt med sæbevand og demonstrationen vaskede det engelske flag.

Det tiltrak mange på Rådhuspladsen og den følgende dags aviser havde mange positive artikler om begivenheden, og vendte sig imod ”section 28”. Hvis man havde brændt et flag, havde begivenheden næppe fået positive reaktioner fra pressen.

Steffen Jensen