Landsforeningen modtager IKEA-prisen – “Den Gyldne Stol”

En flot hædersbevisning – flottere end først troet. Læs om forviklingerne her.

I 1984 blev IKEA-prisen, som bestod af Den Gyldne Stol og et kontant beløb, uddelt til tre:

  • Cirkus Benneweis v/Eli Benneweis
    Landsforeningen v/Henning Sandau
    Forfatteren Poul Ørum

Ledelsen i Landsforeningen var bekymrede for, om modtagelse af prisen ville blive kritiseret af Landsforeningens medlemmer, som kunne se modtagelsen som en legitimering af IKEA som virksomhed.

Begrundelsen for, at foreningen skulle have prisen, blev dog afgørende. Prisen blev givet for Landsforeningens meget synlige og meget aktive indsats over for offentligheden. Især HIV/AIDS-bekæmpelsen havde gjort Landsforeningen meget synlig.

Ifølge kunstneren Peter Bonnén, som sad i og var formand for priskomiteen dengang, var IKEA “langt fremme i skoene”. Stolen er designet af Leif Alring, der iflg. Bonnén “lavede nogle meget fine møbler for IKEA”.

Henning og Kurt Sandau deltog sammen med to andre fra Landsforeningen til overrækkelsen hos IKEA Taastrup.

På vej fra IKEA hjem til Pan Club, hvor prisen skulle fejres med reception, åbnede Henning for kuverten med diplomet og checken og udbrød: “Hvad gør vi? Checken er for stor til vores andenplads. Vi har fået checken til Benneweis, men den er udskrevet til Landsforeningen!”

Hjemme på Pan Club blev Den Gyldne Stol stillet på baren i stueetagen, og boblevand og pindemadder blev serveret for gæsterne.

Men hvad med checken? Det var fredag sidst på eftermiddagen. Den kunne jo ikke så godt hæves, hvis den retmæssigt tilhørte Benneweis.
Henning tog checken i inderlommen og Kurt tog stolen med hjem i privaten i Vestergade i en Netto-pose for at opbevare den sikkert. Nu står den i lokalerne i Nygade.

Efterfølgende mandag ringede Henning til IKEA: Hvad gør vi? Svaret lød: Sæt pengene i banken, de er jeres.
Efter IKEA’s mening fik Landsforeningen førsteprisen. Så sådan blev det.

Bent Hansen, Steffen Jensen, Henning Sandau og Kurt Sandau