Oase-projekter ude og hjemme – Hot and Safe

Som nævnt stod STOP AIDS-kampagnen for at dele gratis kondomer og glidecreme ud på bøssebarerne og i de erotiske oaser som Ørstedsparken, Amager Fælled og Utterslev Mose, hvor bøsser og andre mænd, der har sex med mænd, mødes.

Denne aktivitet blev først i 1990’erne udvidet, da EU afsatte et større beløb til støtte af hiv-forebyggende projekter. Landsforeningens STOP AIDS-kampagne søgte om – og fik – støtte til kampagner på to af de mest populære feriesteder for bøsser i Europa: Gran Canaria og Ibiza. Mange af os havde selv holdt ferie ved Playa del Ingles på Gran Canaria med den dejlige strand og Yumbo Centret med alle barerne og restauranterne. På Ibiza var det især Salinas stranden i nærheden af Ibiza by, der tiltrak mange bøsser hver sommer. Ligesom der sandelig også var gang i den om aftenen og natten på byens mange barer og diskoteker for homoer.

Der blev rekrutteret et stort antal frivillige, som skulle hjælpe med at uddele oplysende materialer, kondomer og glidecreme dels på strandene om dagen dels på barerne om aftenen og natten. Mange frivillige var interesseret i at komme en tur til Gran Canaria eller Ibiza, og daværende leder af STOP AIDS-kampagnen Jakob Haff og sekretariatsleder Bent Hansen udvalgte de heldige efter omhyggelige interviews med hver enkelt, så vi sikrede os, at kun de helt rigtige blev sendt af sted, herunder naturligvis dem selv!

Vi samarbejdede i øvrigt med vores svenske søsterorganisationer og kaldte kampagnerne ”Hot and Safe” – den fik det ultimative PIKtogram som logo. Der blev fremstillet forskellige materialer til uddeling ud over naturligvis kondomer og glidecreme. Det drejede sig f.eks. om lightere og øloplukkere med ”Hot and Safe”-logoet på. Desuden fik vi fremstillet særlige Hot and Safe T-shirts til de frivillige.

Projekterne handlede ikke blot om at uddele gratis kondomer og glidecreme, men også om at gå i dialog med de ferierende bøsser om sikker sex og sexadfærd. Og Hot and Safe-projekterne blev en stor succes – både blandt turistbøsserne og blandt de frivillige. Senere søgte vi EU om støtte til også at forsøge os i den meget populære bøsseby Sitges i nærheden af Barcelona – men EU ville desværre ikke lege med mere.

Bent Hansen, Steffen Jensen, Henning Sandau og Kurt Sandau