Årets Laks går til …..

LGBT Danmark hædrer i år Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg for deres vigtige beslutning om at fjerne transeksualisme fra sygdomsliste.

Der bliver skrevet transhistorie i Danmark, da Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg besluttede at flytte transkønnethed fra afsnittet med psykiske sygdomme. Udvalget skrev i begrundelsen, at: ” En persons kønsidentitet er ikke i sig selv en medicinsk eller psykiatrisk tilstand og skal ikke behandles, helbredes eller undertrykkes.”

Af denne årsag har LGBT Danmark besluttet at tildele Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg Årets Laks 2016.

”Det er helt enestående i dansk politisk historie, at alle Folketingets partier står samlet om et forslag på vores område. Det er dét politiske håndværk, vi gerne vil hædre,” siger LGBT Danmarks formand Søren Laursen.

Linda Thor Pedersen, transpolitisk talsperson i LGBT Danmark tilføjer:

”Transrettigheder har stadigvæk lang vej igen. Kønsskifte er fortsat ikke omfattet af behandlingsgarantien, hvilket medfører er behandlingen trækkes i langdrag. Det medfører mistrivsel og problemer i forbindelse med selvmedicinering. Der behov for konkrete tiltag. Men Sundheds- og Ældreudvalget beslutning, vil få betydning for alle transpersoner. Udvalget traf en modig og rigtig beslutning, som betyder, at vi nu anerkendes som almindelige mennesker og frigøres fra sygeliggørelse.”

LGBT Danmark har dokumenteret en lang række problemer for transpersoner i sundhedsvæsenet. Hele rapporten kan ses her: Transpersoners adgang til sundhedsydelser

Om Årets Laks
Prisen Årets Laks tildeles en person, organisation eller andre, som svømmer mod strømmen. For at komme i betragtning skal man gøre en forskel for at bringe verden et bedre sted hen. Tidligere modtagere af Årets Laks omfatter tidl. statsminister Helle Thorning-Schmidt, Morten Kjærum, Nina Stork m.fl.