KSK sundhed

Kvinder der har sex med kvinder

Paraplyudtrykket ’kvinder der har sex med kvinder’ (KSK) dækker over lesbiske og biseksuelle kvinder – samt alle andre KSK som ikke nødvendigvis identificerer sig som lesbiske eller biseksuelle. Denne betegnelse kan opleves som værende en simplificering af disse kvinders oplevelser, og de kan reducere det følelsesmæssige og sårbare mellem to kvinder, der elsker hinanden, til blot at handle om det seksuelle aspekt. Dette paraplyudtryk bruges for nemheds skyld, og skal ikke ses som udtømmende.

LGBT Danmarks interesse i at oplyse omkring KSK sundhed

Sundhedsudvalget finder det vigtigt at KSK gøres opmærksomme på relevante sundhedsrelaterede emner der har med psykisk, social og fysisk trivsel og sundhed at gøre, da undersøgelser har vist at sundhedsfaglige ofte ingen faglig viden har omkring KSK. Undersøgelser har også vist at KSK har oplevet at blive fravalgt, samt oplevet negative handlinger og nedladende og ubehagelige kommentarer fra sundhedsfaglige, når de har fortalt omkring deres seksuelle orientering. Dette har også undersøgelser fra Norge og Sverige vist, hvor KSK sundhed og hertil relaterede problematikker befinder sig i en Skandinavisk kontekst, og herved kan man forvente at det forholder sig nogenlunde ens i Danmark – men yderligere undersøgelser er nødvendige for at kunne konstatere dette i en dansk kontekst.

Manglende viden omkring KSK

Især lesbiske kvinder kan være i forøget risici for livmoderhalskræft (grundet HPV) på grund af lægers uvidenhed omkring sex mellem kvinder. Det vil sige at HPV [1] KAN smitte mellem to kvinder, men dette er ikke alle klar over. Her er et par eksemplar fra en dansk undersøgelse fra 2010:

”Ja, det har været, da jeg var til 23 års undersøgelse (smear test). Der sagde jeg, at jeg var lesbisk. Hvilket faktisk betød, at jeg ikke fik den lavet.”
”Men lægen sagde, at det ikke kunne smitte fra kvinde til kvinde.”

Vi anbefaler at KSK screenes for livmoderhalskræft jævnligt – ligesom heteroseksuelle kvinder. Mange lesbiske har dyrket sex med mænd, og de fleste lesbiske rapporterer at det er foregået i en tidlig alder, så sundhedsfaglige skal ikke automatisk gå ud fra at alle piger er heteroseksuelle, bare fordi de har dyrket sex med en mand. Endvidere anbefaler vi at KSK selv tjekker deres bryster for knuder en gang imellem, og ikke forventer at deres partnere vil opdage dem, hvis det var.

[1] HPV (eller human papillomavirus) er en viral infektion der kan spredes gennem huden ved seksuel kontakt. HPV er en gruppe af over 100 forskellige vira, og nogle af disse stammer kan føre til forskellige typer af kræftformer, herunder livmoderhalskræft.

Fysisk, psykisk og social sundhed

Der er en række faktorer, som kan påvirke den mentale sundhed for LGBT-personer generelt. Herunder er der ofte stressfaktorer forbundet med at komme ud af skabet, acceptere sig selv (især unge), homofobi i skolen og på arbejdspladsen kan være nogle af de udfordringer, der er unikke for lgbt-personer. En mangel på positive lgbt rollemodeller betyder, at det undertiden kan være svært at vide, hvordan man kan være, og hvad man skal gøre i udfordrende situationer. Forskning har vist at KSK er mere tilbøjelige til at bruge narkotika og alkohol end heteroseksuelle kvinder. Der er en række faktorer, der bidrager til denne tendens, hvoraf den ene er lgbt miljøet, som betyder, at mange sociale muligheder for lesbiske og biseksuelle kvinder er alkohol- og narkotikaorienteret. Presset for at komme ud, og samfundets fordomme, kan også være stressfaktorer, og kan medføre at nogle kvinder bruger narkotika og alkohol som en coping mekanisme.

KSK, der ikke skjuler deres seksuelle orientering, har et bedre selvvurderet psykisk helbred end KSK, der skjuler deres seksuelle orientering, og de er generelt mere tilfredse med deres kæresteforhold/ægteskab.

Vedrørende psykisk sundhed:
SIND: http://www.sind.dk/
SIND Ungdom (16-35 år): http://sindungdom.dk/

Seksuel sundhed

Penetration er ikke afgørende for at have sex, og behøver ikke at indebære en penis, på trods af hvad andre kan finde på at sige til dig. Hvis en person nyder at blive penetreret, betyder det ikke nødvendigvis at denne vil have sex med en mand. Der er mange måder for KSK at være sammen på; dildoer, strap-on dildoer, hænder, fingre m.m.

KSK er den gruppe hvor der rapporteres færrest seksuelt overførte sygdomme og infektioner, men KSK kan dog stadig smitte hinanden med seksuelt overførte sygdomme og infektioner. De hyppigste er herpes, HPV (herunder kønsvorter), svamp og bakteriel vaginose (betændelse i skeden). Mindre forekommende er klamydia, HIV og gonoré. KSK kan beskytte hinanden ved at bruge slikkelap, kondom på dildoer o.l. (som skal skiftes inden den bruges på den anden kvinde samt fra vaginal til anal osv.). Mange af kvinderne i KSK gruppen kan have fået en seksuelt overført sygdom eller infektion ved at dyrke sex med en mand, og kan derefter smitte andre kvinder som ofte fejlagtigt tror, at de ikke kan smitte hinanden med seksuelt overførte sygdomme og infektioner. Dette kan til dels skyldes manglende information og vejledning herom.

Der er en sammenhæng mellem ’binge drinking’ og uønsket sex (dvs. sex du ikke var i stand til at acceptere eller at du fortryder det dagen efter). Det kan godt være sjovt at drikke, men at drikke sig i hegnet og fortryde egne handlinger dagen efter er mindre sjovt. Hvis du har problemer med dit alkoholforbrug, så snak med din egen læge. Hvis du synes, det er svært at skære ned på dit alkoholforbrug på egen hånd, kan du få hjælp og vejledning flere steder. Både de offentlige alkoholambulatorier, din læge og flere private organisationer kan give god hjælp. På alkoholambulatorierne og hos de private organisationer kan man være helt anonym, hvis man vil.

Rådgivning vedrørende misbrug af rusmidler:
Misbrugsportalen: http://www.misbrugsportalen.dk/
Alkoholrådgivning: https://alkohologsamfund.dk/alkolinjen

Vold

Jalousi er en normal følelse, men kan skabe problemer i et forhold. Jalousi kan blive til en form for magt og kontrol, hvis din partner gør det svært for dig at være dig selv og gøre de ting, du har lyst til. Det er også tegn på et problem, hvis din partner lyver over for dig, eller du selv føler, at du er nødt til at lyve. Psykisk vold kan ligne mobning f.eks nedladende bemærkninger, så som “du er grim”, “du er dum”, “du er værdiløs”. Der findes forskellige typer af vold, og de kan overlappe hinanden. Fysisk vold henviser til enhver adfærd, der gør fysisk ondt eller som skader en anden person. Det kan være at du bliver slået, sparket, bidt, nevet, skubbet, brændt eller lignende mishandling. Følelsesmæssig mishandling kan ses i form af manipulerende adfærd, som går på at styre personen via følelserne. Følelsesmæssig afpresning er et eksempel på denne form for vold, såsom “hvis du nogensinde forlader mig, vil jeg dræbe mig selv” eller at true med at fortælle personens familie omkring hendes KSK status. Seksuelt misbrug er al form for seksuel aktivitet uden en persons samtykke. Dette kan også være i form af pres eller chikane, der kan være med til at få personen til at indvillige i en seksuel akt mod deres vilje.

I en populationsbaseret undersøgelse fra USA, hvor 8000 lesbiske deltog, rapporterede 11% af dem om at have været voldtaget, om anden fysisk vold og/eller at have været forfulgt af en kvindelig samlever. 30% af de lesbiske fra undersøgelsen rapporterede endvidere om at have været voldtaget, om anden fysisk vold og/eller at have være forfulgt af en tidligere mandlig samlever. Her skal der flere undersøgelser til for at kunne evaluere hvilke strategier, tilbud og interventioner passer bedst til denne gruppe af kvinder i Danmark.

KSK formodes at have færre ressourcer og muligheder for at søge hjælp på områder som vold. Sundhedsfaglige skal involveres, samt krisecentre og andre der har med voldsramte kvinder at gøre, til at skabe åbenhed omkring vold hos KSK gruppen, og for at kunne udvikle tiltag der passer til KSK. Dette vil sundhedsudvalget sætte større fokus på i 2015 (i forhold til hele LGBT gruppen).

For udøvere af vold:
Voldsom kærlighed: http://xn--voldsomkrlighed-4lb.dk/
Dialog mod vold: dialogmodvold.dk

For dem der bliver udsat for stalking og/eller anden vold:
Rådgivning: http://www.lokk.dk/
Rådgivning: http://www.voldmodkvinder.dk/Default.asp?Id=99
Omkring stalking: http://anti-stalking.dk/

Kilder:

Bjørkman, Mari (2012): Lesbisk selvtillit – lesbisk helse. Utfordringer og mestringsstrategier hos lesbiske kvinner, Avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.), University of Bergen, Norway 2012

O’Hanlan, Katherine A. & Isler, Christy M. (2007): Health Care of Lesbians and Bisexual Women, i: Ilan H. Meyer (red.) & Mary E. Northridge (red.), The Health of Sexual Minorities, Springer Science+Business Media LLC

Thomsen, Johhny (2010): Helbredsmæssige områder indenfor lesbisk helse 2010: Identificering af problemområder vedrørende seksuel sundhed for lesbiske personer, STOP AIDS, november 2010

Willes, Karina & Allen, Mike (2014): The Importance of Sexual Orientation Disclosure to Physicians for Women Who Have Sex With Women, i: Vickie L. Harvey (red.) & Teresa Heinz Housel (red.), Health Care Disparities and the LGBT Population, Lexington Books

http://www.lesbisexyandhealthy.co.uk/