LGBT Danmark ønsker bedre sundhed for transkønnede

Amnesty har udgivet er rapport om transkønnedes behandling i Danmark. LGBT Danmark har bidraget til rapporten og de transkønnedes historier i rapporten svarer overens med vores kendskab til området.

Transpolitisk talsperson, LGBT Danmark – Landsforeningen for lesbiske, bøsser, biseksuelle og tranpersoner, udtaler:
”I årtier kunne transkønnede bede egen læge om en henvisning til en gynækolog med henblik på behandling med kønshormoner, en ordning som har fungeret uden nævneværdige problemer.

I 2012 fik en ung transmand fjernet hans uønskede bryster på et privathospital. Han delte sin glæde over operationen. Historien blev udbredt i medierne og uheldigvis fik moralens vogtere held til at så tvivl om transkønnedes evner til selv at bestemme over egen krop.

Som følge af den kritik moralens vogtere rejste, valgte Sundhedsstyrelsen at begrænse transkønnedes adgang til behandling med begrundelser som, at det er vigtigt at sikre en høj sundhed for transkønnede og at sikre et højt fagligt niveau i behandlingen.

I LGBT Danmark kan vi blot konstatere, at selvmedicinering er stigende blandt transskønnede, i en undersøgelse fra Statens Institut for folkesundhed bruger 18 % nu selvmedicinering. Er det høj sundhed når selvmedicinering eksploderer?

I Norge, Sverige og Holland kønsskifteopereres 3-4 gange så mange pr. indbygger som i Danmark. Det kan selvfølgeligt skyldes at der er særdeles få transkønnede i Danmark i forhold til de lande vi normalt sammenligner og med. En mere nærliggende forklaring er, at det høje faglige niveau i behandlingen ikke er særligt højt når det kommer stil stykket.

LGBT Danmark kræver, at vejledningen for behandling af transkønnede, som bygger på erfaringerne med Christine jorgensen behandling i 1952 revideres således at den bliver tidssvarende i forhold til det nuværende årtusinde.”

Kontakt:
Linda Thor Pedersen
linda@lgbt.dk