TERF

Akronym for Trans-Ekskluderende RadikalFeminist (eng.: Trans-Exclusionary Radical Feminist).

TERFs påstår at advokere for og varetage kvinders rettigheder, men bruger ofte deres platform på i stedet at begrænse transpersoners, specifikt transkvinders, rettigheder og være til skade for transpersoner.

Nogle TERFs kalder sig ”kønskritiske feminister” – et udtryk, der er synonymt med det at være TERF.

TERFs benægter, at transpersoners køn er lige så valide som cispersoners, og de har historisk set ofte allieret sig med antifeministiske bevægelser for at nægte transpersoner adgang til sundhedsvæsenet eller andre menneskerettigheder.

Mange TERFs mener, at akronymet ”TERF” bør betragtes som et skældsord, ligesom mange også mener, at begrebet ”cis” er et skældsord, og det at kalde dem cispersoner er et overgreb mod deres identitet som ”normale” mennesker.

Begrebet ”Biologisk køn” bruges af mange TERFs som begrundelse for f.eks. at påstå, at transkvinder er ”biologiske” mænd i kjoler, og derfor ikke bør have adgang til f.eks. omklædningsrum for kvinder. Af samme grund er begrebet ”Biologisk køn” et kontroversielt ord at benytte i diskussioner om transkønnethed eller transpersoner, da præmissen bag er, at man nægter at anerkende en persons kønsidentitet.Copyright © 2015,2016 LGBT Danmark. All rights reserved ®